5 helsemessige fordeler av sol

Direkte eksponering for sollys kan være svært farlig og skadelig, men hvis tatt i moderate mengder, kan solen også beskytte mot mange sykdommer. Sol, faktisk, gir oss energi som alle levende ting trenger for å leve og vokse, og det også fremmer vår vitamin D produksjon, forbedrer humøret, og bedrer søvnen.

5 helsemessige fordeler av sol

Men la oss ta en titt på noen av de viktigste helsemessige fordeler av solskinn.

En. Riktig soleksponering

Før vi begynner å snakke om de gunstige effektene av solen, må vi først understreke viktigheten av riktig soleksponering.

Hvis du ønsker å nyte alle de helsemessige fordelene av sol uten noen skadelige etter effekter, bør du absolutt unngå overeksponering deg for solen mellom klokken 10 og 16:00 Dette er den tiden av dagen når solen er på sitt høyeste punkt på himmelen, og i løpet av denne tiden solens stråler er den sterkeste og mest farlig.

Imidlertid er solen midt på dagen den beste kilden til UVB-stråler, som i sin tur er den primære og de kraftigste kildene til vitamin D. Bare 10 til 15 minutter av direkte sollys (uten solkrem) kan være nok til å generere tilstrekkelig vitamin D mengder!

UVA-stråler (morgen og ettermiddag) ikke fremmer vitamin D produksjon, men de har andre store helsemessige fordeler og er også mindre sannsynlighet for å forårsake solbrenthet.

2. Solskinn og vitamin D

Som vi nettopp har nevnt, er sollys vår viktigste kilde til vitamin D, også kjent som solskinn vitamin.

Sunshine, vitamin D og bein

Vitamin D er nødvendig for å opprettholde normale blod nivåer av kalsium og fosfor.

Vitamin D hjelper kroppen absorbere kalsium, og er dermed ansvarlig for å bygge sterkere bein. Det fremmer bein mineralisering og vekst, og dens mangel kan, faktisk, føre tynne, myke, sprø, misshaped og svake bein, utsatt for brekkasje.

Sunshine, vitamin D og kreft

Undersøkelser har vist at å få nok sol, noe som betyr tilstrekkelige mengder vitamin D, kan redusere risikoen for cancer med minst 60%.

Å være en potent cellevekst regulator, kan vitamin D hindre etableringen, veksten og utviklingen av kreftceller og svulster.

Andre solskinn og vitamin D helsemessige fordeler

Vitamin D er et fettløselig vitamin, som finnes i enkelte matvarer og produseres i kroppen etter eksponering for ultrafiolette stråler fra solen.

Vitamin D er viktig for vår helse og for riktig funksjon av ulike systemer i kroppen vår. Vitamin D-mangel kan føre til mange sykdommer som kreft, diabetes, hjertesykdom, høyt blodtrykk, miopathy, multippel sklerose osteoporoses, psoriasis, rakitt, og mange andre sykdommer.

 • Sunshine kan også aktivere en form av kolesterol finnes i huden, kjent som 7-dehydrokolesterol, og konvertere det til vitamin D. På denne måte solskinn senker kolesterolnivået.
 • Soling er svært viktig for gravide kvinner også. Det bidrar til å beskytte mot svangerskapsforgiftning, en graviditet komplikasjon preget av stigende blodtrykk og hevelse i hender og føtter. Svangerskapsforgiftning kan føre til for tidlig fødsel og mors og fosterets sykdom, og er også en nest største årsaken til mors og fosterets død.

Vitamin D-mangel er en vanlig årsak til svangerskapsforgiftning.

3. Solskinn og immunsystemet

En annen stor helsegevinst av solskinn ligger i sin makt for å forbedre immunforsvaret, ved å øke antall hvite blodlegemer og fremme produksjon av gammaglobulin. Dette er viktig for kroppens naturlige forsvarssystem, som det bidrar til å bekjempe bakterier, mugg og virus, og avverge infeksjoner og sykdommer. Det hjelper også øke oksygen bæreevne av røde blodlegemer.

4. Solskinn og hud fordeler

Det er velkjent at solskinn gir huden en sunn glød og en glatt og strålende utseende. Men dette er ikke alt!

 • Sunshine stimulerer huden til å produsere mer brunt pigment, kjent som melanin, som er det som gjør at du ser garvet. Jo mer melanin i huden produserer, jo mer det er beskyttet mot solens skadelige stråler. Faktisk, hvis du får regelmessig eksponering for sollys, vil du utvikle en naturlig motstand mot ultrafiolette stråler.
 • Solen stråler forårsaker det øverste laget av huden blir tykkere, noe som gjør det mindre utsatt for skader. Frisk hud fortykkelse kan være svært nyttig i å beskytte huden mot aldring og andre miljømessige skadevirkninger.
 • UV-stråler har også muligheten til å slåss og drepe bakterier, virus, gjær, mugg, sopp og midd som kan vises på huden din.
 • Sunshine kan også bidra til å redusere, eller eliminere forskjellige hudsykdommer som akne, byller, bleie utslett, psoriasis, eksem, fotsopp, etc.

5. Sunshine forbedrer humøret og fremmer bedre søvn

Solskinn og bedre humør

En av de største helsemessige fordelene av sol ligger i dens evne til å roe nervene og forbedre vårt humør. Det kan ha positive effekter på vårt sinn og løfte våre ånder, mens han kjempet depresjon og fremme ro. Alt i alt, kan solskinn muntre oss opp!

Solskinn, faktisk, kalt botemidler en type depresjon værsyke (SAD), forårsaket av redusert sollys i vintermånedene.

Sunshine er kjent for å øke serotonin i hjernen. Redusert vinter sollys kan i stedet føre til depresjon, for det gjør kroppen vår produserer dobbelt så mindre serotonin i forhold til sommeren sollys. Sollys terapi har derfor vist seg å være den eneste effektive behandling for mennesker rammet av SAD.

Solskinn og bedre søvn

Får nok sollys vil hjelpe serotoninnivået forbli høy i løpet av dagen, og øke melatonin produksjonen i natt.

Faktisk hindrer naturlig sollys utskillelse av melatonin, og dens utgang er derfor sterkt økte om natten, noe som bidrar til å opprettholde en normal døgnrytme, mens fremme bedre søvn.

Andre helsemessige fordeler av sol

 • solskinn fremmer sunn sirkulasjon
 • forebygger hjertesykdom ved å styrke det kardiovaskulære systemet
 • stabiliserer blodsukkeret og blodtrykk
 • forbedrer fordøyelsen
 • hjelper i å balansere hormoner
 • solstråler er effektive i behandling av gulsott
 • forbedrer lever-og nyrefunksjon

Nå kan du legge litt glede i livet ditt, og gi oss beskjed hvis du har likt å lese dette innlegget. Bare legge igjen en kommentar nedenfor.

Aktuelle artikler