9 helsemessige fordeler av blomkål

Blomkål er en ikke stivt, cruciferous vegetabilsk fullpakket med mange sunne næringsstoffer og antioksidanter forbindelser. Det har ingen fett, og det er en blomst-grønnsak som du absolutt bør inkludere i ditt vanlige kosthold. Bare pass på at du ikke koker det i mer enn fem minutter, da skuddet inne vil redusere sin næringsverdi.

9 helsemessige fordeler av blomkål

Nå la oss utforske noen av de mest betydelige helsemessige fordeler av blomkål.

En. Blomkål har gode antioksidantegenskaper

Denne velsmakende flower-grønnsak er en rik kilde til vitamin C og mangan, som begge er potente antioksidanter, essensielle for vår generelle helse. En kopp rå blomkål har 54,93 mg vitamin C, mens det anbefalte daglige inntak er 75 mg for kvinner og 90 mg for menn! Det har også 0,34 mg mangan per kopp.

Men, i tillegg til vitamin C og mangan, blomkål inneholder også andre viktige antioksidanter fytokjemikalier, som beta-karoten, beta-cryptoxanthin, caffeic syre, kanelsyre, ferulic syre, quercetin, rutin, og kaempferol.

Alle disse forbindelser virker sammen for å beskytte kroppen mot frie radikaler og redusere risikoen for sykdommer forårsaket av oksidativt stress, så som kreft, kardiovaskulære sykdommer og forskjellige infeksjoner. De er også viktige i bremse aldringsprosessen.

2. Inneholder anti-inflammatoriske stoffer

En annen stor helsegevinst av blomkål ligger i dens høy mengde omega-3 fettsyrer og vitamin K, som er godt kjent for sine anti-inflammatoriske egenskaper. En kopp kokt blomkål inneholder så mye som 0,21 g omega-3 fettsyrer og 11.17 mcg av vitamin K.

Regelmessig inntak av blomkål kan derfor bidra til å hindre inflammatoriske sykdommer, slik som artritt, fedme, diabetes mellitus, ulcerøs kolitt og noen tarmlidelse.

3. Blomkål er en utmerket detoxifier

Blomkål inneholder fytokjemikalier kalt glukosinolater, som er svovelholdige forbindelser. De gir blomkål sin skarp lukt og smak, og de hjelper kroppen å kvitte seg med giftstoffer og kreftfremkallende stoffer. Etter brokkoli, har blomkål den nest høyeste innhold av glucosinates.

Når tygges, glukosinolater bryte ned i sin aktive form, kjent som Sulforafane, som er det da utløser og aktiverer leveren avgiftning enzymer.

Spise blomkål kan bidra til å forebygge ulike typer kreft og rense kroppen for giftstoffer.

4. Beskytter mot hjerte-og karsykdommer

Å være antioksidant og anti-inflammatorisk, kan blomkål bidra til å forebygge hjerte sykdommer på mange måter. Det har også allicin, som reduserer risikoen for slag og mange kardiovaskulære lidelser.

5. Hjelper fordøyelsen

Store mengder kostfiber - ca 3,35 per kopp - gjør blomkål en utmerket fordøyelsessystemet støtte.

Kostfiber er svært viktig, ettersom det bidrar til å rense fordøyelsessystemet, noe som gjør avføringen beveger seg gjennom tarmen lettere.

Foruten kostfiber, inneholder blomkål også et svovelholdig stoff som kalles glucoraphanin (en type glucosinate). Dette phytonutrient hindrer overvekst av en bakterie som heter Helicobacter pylori i magen, ansvarlig for visse sykdommer som kreft og magesår.

6. Blomkål er en god kilde til kalium

Kalium er et viktig mineral fordi den opprettholder normale kroppsfunksjoner og passende hydrering, og bidrar motvirke hypertensjon virkningene av natrium.

7. Fremmer vekttap

Foruten å være veldig sunt, er blomkål også svært lav i kalorier, og det har ingen kolesterol og ingen mettet fett. 1 kopp blomkål inneholder kun 28.52 kalorier.

8. Blomkål og sunn graviditet

Dette er en annen stor helsegevinst av blomkål. Den har en god mengde folat, et B-vitamin som forebygger nevralrørsdefekter i baby.

9. Kreftforebygging

Blomkål inneholder forbindelser slik som Sulforafane og indol-3-karbinol, som har anti-kreft egenskaper. De er blitt funnet å redusere risikoen for prostata, bryst, cervix-, kolon-, bryst-og eggstokkreft.

En kanadisk studie har vist at inntak av ½ kopp blomkål om dagen kan redusere risikoen for prostatakreft med 52%.

Klar til ting selv med blomkål? Gi oss beskjed i kommentarfeltet hvis vi har gått glipp av noen av sine fordeler!

Aktuelle artikler