Alt du trenger å vite om p-piller

Hvis du tenker på å gå på p-piller, her er viktige fakta du trenger å vite.

Alt du trenger å vite om p-piller

Hormonell prevensjon er en metode for prevensjon tatt muntlig, i form av en pille.

Det er mange på markedet å velge mellom, så hvis du aldri har tatt det før, her er alt du trenger å vite om denne formen for prevensjon.

Hvordan virker det?

Kombinasjonen av et østrogen og progesteron stopper eggløsningen, i lekmann vilkår. P-piller virker på fire måter å stoppe sperm fra å nå et egg. I et nøtteskall, hormoner prøve å stoppe egg blir sluppet fra eggstokken, og føre til at slimet i livmorhalsen blir tykkere og mindre gjennomtrengelige.

De har også tregere endringene i livmorslimhinnen slik at det ikke kommer riktig tykkelse som kreves for graviditet, og påvirke bevegelsen av egglederne som er eggets måte fra eggstokken til livmoren.

Piller vanligvis kommer i pakker på 21 eller 28, som begge inneholder 21 piller som er aktive hormoner. I større pakke, den siste sju er placebo som er der for å minne deg på å fullføre syklusen. I de siste syv dager for å ta de 28 piller, vil du oppleve blødninger, men dette vil være din kropp etterligne en periode. Hvis du tar pillen regelmessig, er du beskyttet mot graviditet i løpet av denne tiden, også.

Kan noen ta pillen?

Mer enn 100 millioner kvinner over hele verden bruker den. Men vurdere om p-piller er den ideelle formen for prevensjon for deg er en jobb for legen din. Siden mange faktorer som påvirker effektiviteten av p-piller, vil din OB / GYN gi deg en sjekk-opp, få et innblikk i livet vaner og planer, og gi deg en detaljert svar på dette spørsmålet.

Som med andre alvorlige narkotika, bør du ikke selvmedisinering, så bestill en time hos gynekolog for å diskutere går på pillen.

Hvordan tar jeg det?

P-pillen er tatt oralt én gang om dagen. Det er ekstremt viktig å holde denne rytmen, siden hoppe eller glemme enda en pille kan påvirke syklusen og resultere i en uønsket graviditet, hvis du har ubeskyttet sex. Jeg anbefaler å ta dem på samme tid hver dag, ha dem med deg til enhver tid, og sette en daglig alarm på mobiltelefonen din for å minne deg.

Virker det 100%?

Nei! Ingen form for prevensjon er 100% idiotsikker. Men med riktig bruk, kan dens effektivitet være opp til 99,9%. En studie publisert i European Journal of obstetrikk og gynekologi viste at utilsiktet graviditet rate med p-pillebrukere er om lag ni prosent per år.

Det betyr at om hundre kvinner som tar p-piller i ett år, vil ni bli gravid. Denne prisen er mye lavere for IUDs (0,2-0,8%), og mye høyere med kondomer (18-21 prosent).

Hva er bivirkningene?

Som med andre rusmidler, kan du eller ikke kan oppleve noen av de rapporterte bivirkninger - kvalme, hodepine, svimmelhet, ømme bryster, nedsatt libido, humørsvingninger...

En vanlig bivirkning er gjennombrudd blødning, også kjent som spotting, siden livmorslimhinnen vil bli tynnet, kan små biter løsner og du ender opp med litt blod på undertøyet ditt når det ikke er "den tiden av måneden". Rådfør deg med OB / GYN hvis disse symptomene ikke går bort, så han eller hun kan anbefale en annen form for prevensjon.

Vil det påvirke kroppen min?

En vanlig myte er at du vil opp i vekt hvis du går på pillen. Rundt 60 prosent av kvinner får ingen vekt i det hele tatt. Rundt 20 prosent rapporterer om en gevinst på rundt fire pounds, og en annen 20 prosent har rapportert å miste opptil fire pounds. Hormonene kan påvirke appetitten, men p-piller er ikke en unnskyldning for binge eating!

Den gode nyheten er at en rekke studier har vist at kvinner rapporterer lettere og mindre smertefull perioder, en liten boob utvidelse og clearing av hudproblemer.

Hva hvis jeg glemmer en pille?

Konsultere legen din umiddelbart for å diskutere en metode for nødprevensjon.

Hva om jeg velger å gå av pillen?

Hvis du ønsker å begynne å prøve å ha en baby, vil eggløsningen starter normalt i ca to uker etter at du slutter å ta det. Mensen skal komme 4-6 uker etter siste pille.

Ikke sikker på om p-pillen? Sjekk ut disse andre former for prevensjon.

La oss få vite hva er dine erfaringer med å ta pillen i kommentarfeltet nedenfor.

Aktuelle artikler