Hva betyr det når brystvortene vondt

Smertefulle brystvorter kan forekomme i mange kvinner på ulike øyeblikkene i livet, uansett hvilken alder de er. De kan ha ulike årsaker, for eksempel pubertet, PMS, menstruasjon, etter eggløsning, graviditet, amming, eller overgangsalder.

Selv om smertefulle brystvorter er et ganske vanlig problem, og vanligvis ikke gjenstand for bekymring, kan de noen ganger være symptomer på mer alvorlige helsemessige forhold. Hvis du opplever noen væske fra brystvortene, ledsaget av en mer alvorlig og langvarig smerter i brystvortene og feber, bør du kontakte lege for å finne ut årsaken.

Nedenfor finner du noen av de vanligste årsakene til at brystvortene kan skade.

Bryst utvikling og pubertet

Bryst utvikling er en av de første tegnene på puberteten, som er den tiden av vekst og store hormonelle endringer i jentas kropp. Bryst kjertler og fett vev begynner å vokse og brystvortene begynner å utvide og svelle. Disse hormonelle og fysiske endringer kan føre til brystene og brystvortene til å bli veldig følsom og smertefullt. Når første menstruasjonen inntreffer, kan smerte selv øke.

Eggløsning

Eggløsningen skjer vanligvis i midten av en kvinnes menstruasjonssyklus, selv om det kan variere fra kvinne til kvinne. Mange kvinner opplever bryst og brystvorte sårhet før, under og etter eggløsning, på grunn av økte nivåer av østrogen og progesteron hormoner.

En. Under eggløsningen, kroppen begynner å forberede seg på mulig graviditet ved å forstørre melkekjertlene (kjertler som produserer melk), og dette kan føre til bryst og brystvorte ømhet og sårhet.

2. Høyning av post-eggløsning progesteron hormonet fører i stedet væskeansamlinger i kroppen. Hovedårsaken til dette er å forberede livmoren for mulig unnfangelse og graviditet og gjøre den klar til å arrangere embryo. I denne perioden livmoren, faktisk blir fullt av vann og mat. Dessverre er vannet beholdes også i bryst vev, forårsaker dem til å strekke og vondt. Dette er grunnen til brystvortene blir såre og vonde.

Graviditet

Under graviditet, østrogen og progesteron nivået fortsetter å øke, og dette fører også til brystene og brystvortene til å bli mer følsom og smertefullt.

Faktisk vil høye nivåer av østrogen årsak bryst utvidelse ved å øke mengden av brystvev, mens høye progesteron-nivåer gjør brystene fyller opp med vann. Alle disse endringene bidra til å forberede brystene for amming.

Premenstruelt syndrom (PMS)

Østrogen dominans og progesteron mangel er viktigste årsaker til brystkreft og smerter i brystvortene under PMS. I denne perioden progesteron nivåene i kroppen din er ikke høy nok til å balansere østrogen hormoner, og dette kan føre til mange fysiske og psykiske lidelser.

Forhøyede nivåer av østrogen er, faktisk, ansvarlig for mange PMS symptomer som humørsvingninger, oppblåsthet, kramper, hodepine, og bryst og brystvorte ømhet.

Menopausal syndrom

Menopausal syndrom er forårsaket av vilt varierende hormonnivåer, som kan føre til mange fysiske og psykiske tilstander som ømme bryster, uregelmessig menstruasjon, hetetokter, hodepine, vektøkning, oppblåsthet, humørsvingninger, etc.

Overgangsalderen oppstår når kvinnen permanent stopper mensen og eggløsning. I denne perioden av livet hennes, er svært lite mengder progesteron som produseres i kroppen, mens østrogen overbelastning er ganske vanlig. Dette kan føre til svært smertefulle bryst og fryktelig såre brystvorter.

Imidlertid vil store endringene som skjer i kvinnens kropp under senere overgangsalder også føre til en betydelig reduksjon av østrogennivået, forårsaker andre fysiske og psykiske påkjenninger som vil forsvinne over tid.

Andre faktorer som kan føre til at brystvortene til å skade

  • Jogger sin brystvorte:

Kontinuerlig bevegelse av brystene, samt friksjon av stoffet mot niplene kan også føre til tørrhet og sårhet av nipler. Du bør alltid bruke BH med skikkelig støtte!

  • Amming
  • Fettsyrer ubalanse:

En ubalanse av fettsyrer i cellene kan føre til brystvev følsomhet og forårsake brystsmerter. Faktisk kan fettsyrer ubalanser i stor grad påvirke hormonelle nivåer i kroppen din, som igjen kan øke ømme bryster.

  • Medisiner (piller, hormon erstatning narkotika, og visse antidepressiva)
  • Smerter i hjertet og brystet
  • Stress

Mer alvorlige årsaker:

Mer alvorlige årsaker til smerter i brystvortene inkluderer spesifikke helsemessige lidelser som enkelte betennelser og infeksjoner, og i mer alvorlige tilfeller enda Pagets sykdom og kreft.

Pagets sykdom i bryst, også kjent som Pagets sykdom i brystvorten, er en sjelden type brystkreft som er preget av sårhet, rødhet, smerte og kløe i brystvortene og området rundt. Det er ofte forbundet med en underliggende brystkreft og det sjelden påvirker bare brystvorten. Det er en ganske sjelden sykdom, men hvis du likevel opplever noen av de ovennevnte symptomene, bør du kontakte legen din umiddelbart.

Forhåpentligvis dette innlegget har hjulpet deg å lære litt mer om mulige årsaker til brystkreft og smerter i brystvortene, samt forstå at det er en svært vanlig og normalt problem blant mange kvinner. I de fleste tilfeller er det egentlig ingen grunn til bekymring. Hvis du har noen tanker eller bekymringer å dele, vennligst gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor.

Aktuelle artikler