Fem 15 minutters smakfulle og sunne måltider

Ingen skal måtte ofre smak eller ernæring i forsøk på å få middagen på bordet i en fjerdedel av en time. Les videre for nyttige tips og smakfulle oppskrifter.

Fem 15 minutters smakfulle og sunne måltider

Som med alt annet i livet, når det kommer til matlaging sunn og deilig mat på kortere tid enn det ville ta å ring på en pizza, vil det måtte være noen kompromisser. Du må kanskje investere litt ekstra tid og penger til å starte, for å ha billig, fylling og næringsrike ingredienser for hånden når du trenger dem.

Dette kan innebære å kjøpe ingredienser som ris eller pasta i bulk, tilbringe en time på slutten av en uke for å hogge alle grønnsakene dine for uken som kommer, lage og fryse grunnleggende tomatsaus i batch, og så videre. Avhengig av hvor ambisiøs du er med matlagingen din, kan det være lurt å investere i noen gode kvalitet panner og kniver for å gjøre din tid på kjøkkenet enklere og mer effektiv.

[Les: 5 flotte kokebøker for nybegynnere ]

Matlaging er noe som blir lettere jo mer du gjør det. Ikke bli motløs hvis en oppskrift som du trodde ville ta 10 minutter ender opp med å ta lengre tid. Når du får taket på visse teknikker og begynne å forstå hvordan å lage snarveier uten skimping på smak, vil matlaging raske oppskrifter få enklere og fortere.

Det er ikke ofte at dette rådet vil bli delt ut ganske så muntert, men det er fornuftig i dette tilfellet: gi slipp på ambisjonene dine. Hvis du er sulten, spent for tiden, og ønsker å gjøre deg noe som ikke vil smake som papp, ikke vil bryte banken, og vil ikke føle deg forferdelig, må du kanskje redusere forventningene. Det er ikke å si at du kan ikke gjøre noe rask og velsmakende - men ikke forvent en overdådig tre-retters bankett hver gang. Enkle måltider kan være like imponerende.

[Les: krydre frokost omeletter ]

En stir fry er en av de enkleste og raskeste måltider å gjøre, men kan trylle frem minner fra moste grønnsaker sammenkoblet med ukokte nudler og overstekt kylling, straks druknet i en tønne med soyasaus. Din stir-fry trenger ikke å være sånn. Et viktig element i en wok måltid - eller noen andre måltid, for den saks skyld - er at å ta det fra just-spiselig til deilig i løpet av kort tid må involvere konsentrere seg om smak.

Du kan ikke bare kaste en haug med grønnsaker, protein og nudler i en panne med ingen krydder, koker det i noen minutter og forventer resultater. En god solid base smak for de fleste stir-fries vil være en kombinasjon av hvitløk, ingefær og chili. Hvis du ikke har tid til å fikle rundt peeling og hakke disse ingrediensene, kan du prøve å kjøpe dem forberedt, eller hakking mye på en gang og lagre den i en krukke med olje i kjøleskapet ditt.

De grunnleggende komponentene i enhver stir-fry er grønnsaker, nudler og et protein. Nudler kan byttes for ris, couscous, quinoa, eller noe lignende, og proteinet er valgfritt. Populære alternativene inkluderer kylling, reker og tofu. En streng oppskrift er ikke nødvendig for en wok, som du kan bare montere den ved hjelp av det du har for hånden.

[Les: 20 supermat du trenger for å legge til din diett umiddelbart ]

En. Kylling stir-fry

For en enkel grunnoppskrift, prøv terninger kyllingbryst, skivet sopp, sukkererter, skiver paprika og egg nudler. Varm litt olje med høy røyk punkt i en wok. Stek kylling og satt til side. Legg chili, hvitløk og ingefær i pannen og stek i ett minutt før aromatisk. Legg grønnsakene og stek raskt under omrøring ofte. Legg kokte nudler og kylling til pannen, bland alt sammen, og legg soyasaus og limesaft. En wok er svært tilpasningsdyktig, og du kan bytte ut kyllingen for noen annen protein, velge hvilken grønnsaker du har rundt, og bruke en annen type nudler eller korn.

Det er også enkelt å gjøre mer stir-fry enn du trenger, og lagre resten å spise neste dag, tar morgendagens middag prep tid fra 15 minutter til 5, da det kun trenger å varmes opp!

Noen mennesker har en tendens til å vise en sandwich som mer av en snack enn et måltid - noe du spise på farten, bare når du er desperat etter mat. Smørbrød kan være så mye mer enn det. Stuffing noen deilige ingredienser mellom to skiver brød kan være en flott måte å gjøre et godt måltid.

For å gjøre det et måltid heller enn en appetitt stop-gap, må du gå for noe mer omfattende enn en enkelt skive skinke eller ost toppet med noen soggy salat. Likevel, det betyr ikke at du må ofre sunn element i prosessen.

[Les: Alt du bør vite om matintoleranse ]

2. Kikert, gulrot og peanut pitta smørbrød

En kikert, gulrot og peanøtter pitta brød smørbrød vil bli populær blant vegetarianere, veganere og rovdyr likt. Det er en lek å sette sammen, er laget av billige ingredienser, og gir deg en skikkelig slag ernæringsmessig. Fyllet er en enkel kombinasjon av kikerter, gulrot og peanøtter med sesamolje, sitronsaft, salt og pepper.

Avhengig av hva teksturen du vil, kan du enten bruke hele kikerter eller grovt mos dem med en gaffel, rist gulrot eller tynt skjære den, og bruke hele eller grovhakket peanøtter. Varm opp pitta brød under grillen i et minutt, deretter fylle den med blandingen, og nyte.

[Les: Sunn og enkel å lage brunsj snacks ]

3. Skinke, ost og grønnsaker ristet sandwich

For en mer dekadent og betydelig varm sandwich, prøve noen skiver skinke og et dryss av ost varmet opp under grillen, eller ristet i en sandwich trykk. For å runde det ut ernæringsmessig, og legge litt tekstur og smak, kan du prøve å legge noen grillede grønnsaker som aubergine, squash eller sopp før du griller eller trykk på den.

Salater er ikke bare for den siden av tallerkenen din. Du kan lage en salat til et helt måltid, som vil være full av spennende smaker, veldig lett å sette sammen, og bra for deg også. En grunnleggende kald salat kan bli kastet sammen av ingredienser samlet fra kjøleskap og skap, men selv en mer eventyrlystne varm salat bare krever litt ekstra innsats.

For en kald salat, start med blandet blader, deretter legge hakkede grønnsaker. Da er det på tide å ha det gøy og velge hva du vil ha på salaten din. Kjøtt, bønner, pasta, egg, ost, korn, nøtter, fisk... noe du ønsker, eller noe du kan piske opp i et par minutters tid.

[Les: Sunn matlaging tips for nybegynnere ]

4. Gresk salat

En gresk-stil salat er en klassiker for en grunn: det er enkelt, sunt, og smaker virkelig jobbe sammen. Begynn med en mild smak salat blad som romanosalat, og legg cherrytomater, hakket agurk og skiver rødløk. Topp med isbiter feta ost og oliven, avslutt med en enkel eddik og olje dressing.

5. Varm halloumi salat

Varm Halloumi Salad (via pistachioandrose.blogspot.com)

Varm halloumi salat kan være en deilig og mettende måltid som bare krever 15 minutter på kjøkkenet. Begynn med en base av brønnkarse, spinat og rakett. De sterke, vepsebol smaker utfylle mild, kremet halloumi perfekt. Mens stekepanne varmes opp, terninger en kombinasjon av frøene fjernet tomat, agurk, rødløk og selleri, og bland med en skvett balsamicoeddik.

Stek skiver av halloumi i en liten mengde olje, slik at osten blir bare litt squidgy. Forlate halloumi til hvile i et minutt mens du strø dine hakkede grønnsaker over salatblader. Ordne osten på toppen av salaten, og nyt med en skive ferskt brød. For en mer potent smak, kan du prøve å gni halloumi med en søt chili marinade før steking.

Karriretter kan bringe tankene ideen om kjøttet blir tilberedt over en lav varme i timer inntil aroma fyller hele huset. Hvis du begjærer karri smaker, men mangler tid og tålmodighet, og deretter prøve en quick-cooked grønnsak karri i stedet. Denne oppskriften er ideelt hvis du har noen frosne grønnsaker, eller leftover kokte grønnsaker.

[Les: 5 matvarer du bør alltid ha på hånden for raske og enkle måltider ]

15-minutters vegetabilske karri

Start med å steke hakket hvitløk, ingefær og chili i litt smør eller olje. Legg terninger løk og dryss på litt gurkemeie og spisskummen, og stek til løken har myknet og alt lukter deilig. Hvis du har noen frosne eller pre-kokte grønnsaker, vil resten av oppskriften kommer sammen i løpet av minutter.

Grønnsaker som går godt i karri inkluderer blomkål, sopp, gulrot, brokkoli, erter og poteter. Legg grønnsakene dine i pannen, og hell litt passata over dem før du slår opp varmen. Hvis du bruker pre-kokte grønnsaker, vil du bare trenger å koke dem for rundt et minutt lenger.

Hvis du bruker frosne, må du koker dem til de er tint og varme gjennom. Smak sausen og tilsett krydder etter ønske.

Som ris kan ta lang tid å lage mat, tjene dette karri med couscous i stedet. Alt du trenger å gjøre for å forberede couscous er hell litt kokende vann over det, dekke den, og la den stå i noen minutter før oppfluffingen den med en gaffel, og legge smør og krydder etter smak.

[Les: 11 raske og sunne snacks ]

Aktuelle artikler