Hvordan å bryte dårlige vaner i tre enkle trinn

Har du en vane du har prøvd å bryte, men det synes å være å bryte deg i stedet? Uansett hvor hardt du prøver å slutte, du bare fortsette å gjøre det?

Hvordan å bryte dårlige vaner i tre enkle trinn

Vaner er lett å plukke opp. Du gjør noe en gang, føles det ganske godt eller tjener et formål, og slik at du gjøre det igjen. Og igjen. Og før du vet ordet av det, gjør du det uten å tenke.

Men, kan det samme vane som var så lett å plukke opp være vanskeligere enn noensinne å stoppe. Du prøver å slutte, og det ikke fungerer, så du gir opp. Og så en liten stund senere du prøve noe annet, og det ikke fungerer, så du gir opp da også. Etter hvert overbevise deg selv at din vane er sterkere enn du er.

Det trenger ikke å være sånn selv. Du er sterkere enn vane. Og, hvis du følger disse tre enkle trinn, vil du bevise det på kort tid:

Trinn # 1 - finne ut hva formålet det tjener

Før du kan bryte den dårlige vanen, må du forstå hvilke formål det tjener for deg. For eksempel, hvis du er en røyker, hvorfor du røyker? Ikke slapp det deg? Er det en stress reliever eller ikke lette det din angst? Hjelper det å fordrive tiden når du kjører?

Eller, hvis du er en overspiser, hva formål som tjener? Betyr berolige det deg når du er skadet eller føler deg nedfor? Distraherer det deg når du er ensom eller har du å gjøre noe du ikke ser frem til å gjøre? Hva formålet ikke tjener det for deg?

I tillegg til å finne ut hvorfor din vane er så tiltalende, har du også å dekode hva som utløser det. Er det visse følelser eller situasjoner som øker din vane? For eksempel, hvis du er en spiker biter, da er du mest sannsynlig til å bite negler? Er det når du er i en ubehagelig situasjon eller når du kjeder deg?

Prøv å isolere dine personlige triggere og være så spesifikk som mulig. Du må forstå hvorfor du gjør noe før du kan lage en plan for å endre det.

Trinn # 2 - komme opp med alternative, positiv atferd

Noen mennesker er i stand til å stoppe en negativ atferd cold turkey og har stor suksess, og det er fantastisk. Men, finner de fleste bare stoppe ekstremt vanskelig, om ikke umulig. Så, når du vet hvorfor din oppførsel er så uimotståelig, må du komme opp med alternative, positive atferd som tjener samme formål. Dette vil øke sannsynligheten for suksess.

For eksempel, la oss si at dårlig vane er å spise popcorn hver natt mens du ser på TV. Og kanskje du spise fordi det driver deg nøtter å bare sitte der når du ser dine favorittprogrammer. Hvis du bare slutte å gjøre det, kan det hende du føler deg rastløs fordi du har hatt en bolle i hånden hver kveld for de siste ti årene, og nå er det bare borte.

Men, hvis du bytter atferd, du er mindre sannsynlig å føle at følelse av tap. Så, kanskje du gjør noe annet med hendene, liker male neglene eller klippe ut kuponger. Eller, kanskje du får på gulvet og gjøre noen leg heiser, sit-ups eller strekninger. Det tilfredsstiller det samme behovet, gjør noe mens du ser på tv, men det er en mer positiv atferd.

Trinn # 3 - logg din fremgang

Når du prøver å endre en lenge holdt atferd, er det lett å føle at du slo hodet mot veggen. Du er ekstra bevisst på vane og så det virker som om du engasjere seg i atferd mer nå enn da du ikke prøvde å endre det.

Det er derfor det er svært viktig å logge utviklingen din. Hvordan? Hold styr på hver gang du deltar i den atferden du ønsker å endre. Dette gjør tre ting for deg.

Først, kan du ikke endre noe med mindre du er klar over når du gjør det, ikke sant? Så, ved å logge hver gang du tar den handlingen, du trekke oppmerksomhet til det.

Andre, hvis du holde oversikt, kan du finne situasjoner eller følelser som du ikke var klar utløse ditt ønske om å gjøre hva din vane er. Fordi det er en vane og du gjør det uten tanke, kan du nå være klar over alt som ber deg om å gjøre det.

Tredje, ganske ofte, når du deltar i endre atferd, er det lett å skli opp en gang eller to og falle tilbake til den dårlige vanen fordi du tror du ikke gjør noen fremgang. Men hvis du holder en logg over det, kan du se tilbake og se at du engasjerer mindre og mindre etter hvert som tiden går. Noen ganger må du betale mer oppmerksomhet til den veien du allerede har reist enn den som ligger foran deg.

Bonus tips: verve hjelp

Hvis du vil være sikker på at din vane kommer til å være borte for godt, ikke vær redd for å få hjelp av støttende familie og venner. Be dem om å oppfordre deg når du prøver å ta vanskelige endringer. La dem være din stein når du ønsker å bare kaste inn håndkleet og gå tilbake til den komforten av gamle måter.

Noen ganger prøver vi å gå alene på våre reiser fordi vi føler at det er svak til å be om hjelp. Men det tar mer styrke til å be om hjelp enn det gjør ikke til. Det er derfor det er så vanskelig å gjøre.

Så sett opp et nettverk av mennesker som kan hjelpe deg gjennom prosessen. Har noen som du kan ringe når du føler at du kommer til å bryte ned. Har en annen person som du kan komme sammen med å distrahere deg fra dine krav. Har en tredje person som du finner oppmuntrende og motiverende og en stor mentor. Jo flere folk du har til å hjelpe deg, jo lettere prosessen være.

Ikke la din vane kontrollere deg. Vis at du er sterkere enn det noensinne vil bli. Nå som du vet hvordan, er det på tide å gjøre det.

Aktuelle artikler